Archiv ročníku 2016

Přihlášení

Registrujte se

Autorka: Jana Hladíková

 

,,Tohle přání se mi přece nemůže splnit!"Vykřikla jsem na svého nového přítele. ,,Každý sen si vyplnit smíš.Podívej se na mne.Jsem krtek.Pojídání žížal se mi hnusilo,tak jsem přestal.Už půl roku jím jen kořínky a jsem spokojený vegetarián."Stále mu nevěřím.Úhlavní nepřítel nás všech mi radí jak si splnit nesplnitelný sen.,,Najdi si malý kousek nitky a v noci vyraž."Rozloučím se s krtkem a vyrazím hledat kousek vlákna.

Po třech hodinách snažení ukořistím šedý vlas a řeknu si,že mi bude muset stačit.Nově vykopanou cestičkou zamířím směrem k rybníku. Podle vlhčejší zeminy poznám přítomnost vody.Ještě kousek a budu se muset  vyhrabat na světlo.

Venku je cítit chladný vítr jarní noci.Měsíc v úplňku se odráží od zvlněné hladiny.Šedý vlas spustím do safírově zářící vody. ,,Myslím,že bez návnady nic nechytím."Povzdychnu si obloze.Žížala,která chce rybařit,není v pořádku. Pár minut ležím bez hnutí,ale ryby stejně neberou.

Kvák.,,Žába!"Skokan se rozskáče směrem ke mně.Při jeho posledním skoku,který zaregistruju mě shodí do rybníka.

Voda způsobí,že povrch mého těla je kluzký.Po bahnitém svahu sklouznu  až na samé dno rybníka.Utopím se.Cítím jak voda vyplňuje každý koutek mého kroutícího se těla,když vtom spozuruji mladého kapra plujícího mým směrem. Záchrana se blíží. ,,Co tu děláš červe?" I když umírám nenechám se ponižovat. ,,Celý život sním o tom, že chytím rybu.Toho červa si vyprošuju!Dnes odpoledne jsem potkala krtka,místo toho,aby mě snědl,mi poručil abych si splnila svůj sen.Kolem rybníka skákala žába,shodila mě do vody.A teď umírám." Kapr mě nezachránil,ale ušetřil mě trápení jedním velkým soustem.