Povidka - dila

Přihlášení

Registrujte se

Autorka: Nikola Kazíková

Tomáš Garrigue Masaryk byl bezpochyby velmi zajímavá osobnost, která neodmyslitelně patří k české historii a je jedním ze základních jmen vzniku samostatné republiky. To, že byl prvním prezidentem nově vzniklé československé republiky, pracoval v zahraničním odboji a emigroval do Ameriky, to všichni víme. Vždyť tyhle informace nás učí už od základní školy. Navíc o Masarykovi bylo napsáno nespočet knih, životopisů a článků. Tak o čem si s takovým velikánem povídat?
Nejdříve je důležité určit si místo a čas, abychom navodili správnou atmosféru. A kam jinam vzít muže, než na dobrý oběd – samozřejmě vývar s játrovými knedlíčky, vepřo knedlo zelo a tradiční Medovník. K tomu některé z tradičních piv, ať již Kozla, Litovel či Starobrno. Na přípitek víno z jižní Moravy nebo pálenku z nejlepších švestek, ať ví, že Česká republika je pořád v něčem světová. Lokalitu bych nechala na něm, přeci jen v Česku je krásně na mnoha místech. Během oběda bychom začali s vážnějšími tématy …
Přesto více než jeho osobní život, by mě spíše zajímal Masarykův názor na dnešní svět, a především na naši republiku. Právě na ni, tu jenž byla založena na pilířích demokracie a svobody. Domníval by se Masaryk, že tyto základní kameny zůstaly neporušeny? Nebo jsou snad narušitelé, kteří zemi pomalu ničí? Byl by spokojen s pokračováním své práce, s prací dnešních politiků? A co jeho nástupce na postu nejvyšším, co názor na prezidenta České republiky? Jedná se dle jeho mínění o dostatečně reprezentativní hlavu státu?
Protože však Masaryk nebyl pouze politik, ale také člověk, zajímaly by mě i obyčejné věci. Co třeba česká hokejová reprezentace? Legenda Jarda Jágr? Nebo čeští atleti? Byl by spokojený se sportovními výsledky a chtěl by se podívat třeba do „kotle“ na mistrovství světa? Nebo na olympiádu?
A co Masaryk jako muž? Každý muž přece miluje ženy a sklenku dobrého alkoholu, ale především auta. Tudíž jasná otázka: „Pane Masaryku, Audi, Mercedes, Porsche, Lamborghini, BMW, nebo snad úsporné elektromobily od Tesly či klasická Škoda?“
A když už bychom byli u těch inovací, tak co veškerá modernizace? Co říká na dnešní dobu, kdy je všechno SMART? Chytré mobily? Notebooky? Televize? Či vysavač, co vysává sám? Opravdu by mě zajímalo, co by mi řekl na tyto věci, které se v minulé době zdály jako sci-fi. Co by si pomyslel o Facebooku? A zvládl by práci na počítači a tabletu?
A v závěru na odlehčení tématu, po pár skleničkách kvalitní domácí české slivovice, by došla řeč určitě i na české ženy. Opravdu jsou nejkrásnější na světě? Co by řekl na nejnovější českou miss? A českou i světovou módu? Chodil by v dnešní době v moderních věcech, či by si zanechal vlastní vkus?
Myslím, že otázek by padlo opravdu hodně a to nejen ty, co jsou zde napsány. V rámci rozhovoru bychom se určitě dostali k mnoha dalším, které by vyplynuly z kontextu. Jsem však přesvědčená, že by šlo o naučnou schůzku, na které bych se hodně dozvěděla a je mi líto, že se právě s tímto velikánem nebudu moci nikdy setkat.