Báseň - díla

Přihlášení

Registrujte se

18 let

Jsem v maturitním ročníku na gymnáziu v Klatovech. Mezi mé nejsilnější intelektuální dovednosti patří cizí jazyky a matematika. Jsem mladá autorka a chtěla bych se zviditelnit na poli literární tvorby. Můj sen je vydat básnickou sbírku a stát se uznávanou autorkou.
Ve svém volném čase se věnuji čtení; mí nejoblíbenější autoři jsou Tolkien a Rowlingová. Chtěla bych jednoho dne dosáhnout úrovně jejich literárních dovedností.

Absolvovala jsem kurz kreativního psaní v angličtině, probíhal ve formě online studia přes CTM academy. Kurz jsem dokončila v květnu s hodnocením A+.

V dubnu jsem skládala mezinárodní zkoušky FCE a dosáhla jsem úrovně C1 již ve třetím ročníku.

V květnu jsem se pak zúčastnila akce 2-Nations-Youth-Academy 2017, pořádané na vzdělávacím centru ve Waldmünchenu. Tématem workshopů a diskuzního fóra byl populismus a zároveň jsme zlepšovali své jazykové dovednosti běžnou komunikací mezi českými a německými studenty.

V soutěži s časopisem Freundschaft na téma Nieder a Oberösterreich jsem vyhrála 1. místo a zúčastnila se předávání cen v Praze na rakouském velvyslanectví, kde jsme zároveň měli příležitost diskutovat s panem velvyslancem a oběma jeho atašé.

Mojí literární tvorbu ocenily: krajská přehlídka Ars Poeticae v letech 2015 a dvakrát v roce 2017. Jednalo se o vlastní tvorbu v angličtině a překlad poezie a prózy z němčiny do češtiny.

Jeden z mých výtvorů, konkrétně nazvaný CXCIV, se dostal až na Mezinárodní festival poezie do Austinu, kde spolu s dalšími vybranými díly studentů a žáků vyšel v antologii, kterou četli autoři po celém světě.

Co se týče výstav, mé dílo zatím bylo vystaveno pouze na výstavě výherců soutěže Poezie pro knihovnu (Vyšehradská vize; hovořili jsme o tom, že dílo bylo pouze na papíře na zdi v Domě čtení v Praze) a na výstavě Evelína Kolářová - Poezie dvěma jazyky v KD Klatovy.

Druhé ocenění za mojí českou literaturu je Zvláštní cena členky poroty Heleny Bendové v soutěži Art Botič 2017 (patronem Martin Petiška).

Třetí ocenění je 1. místo v kategorii poezie v soutěži Město čte knihu 2017, MK Šumperk.

Magazín Red Weather otiskne mé dílo v jednom z online čísel.

Věnuji se také mezinárodní ceně vévody z Edinburghu na bronzové úrovni a dělám redaktorku v plzeňském magazínu Psychedelic Magazine.

Ohledně mého díla: Inspiraci hledám ve svém každodenním životě a svých pocitech, význmná většina děl je subjektivní. Dílo je dle mého názoru satirické, ironické a sarkastické, v některých případech pobuřující (viz Vepřový řízek).

V češtině nemám jedinou báseň svázanou do pravidelného rýmu, všechny jsou volným veršem.

V angličtině potom existují díla obou druhů, rýmované i volnoveršové.

Snažím se nevtahovat do svých děl klišé, jinak ale nechávám mozek pracovat úplně volně.

Až při konzultacích s paní učitelkou se dozvídám, jaké aliterace a anafory či libozvučnosti se objevují v mých dílech.

K psaní jsem se dostala v prvním ročníku gymnázia, kdy jsem začala odevzdávat první výtvory učitelce angličtiny, která mě ohromně podpořila a seznámila mě s Ars Poeticou. Od té doby píšu, kdykoliv dostanu nápad. Ovšem nemůže se stát, že něco napíšu jen tak, když si řeknu, že chci psát. Musí existovat nápad, alespoň jedno záchytné slovo. Proto také během jednoho měsíce může vzniknout deset básní, anebo ani jedna báseň nemusí vzniknout za celý půlrok.